Броварське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області інформує

опубліковано 22 квіт. 2020 р., 05:35 Інформаційно-довідковий центр   [ оновлено 22 квіт. 2020 р., 05:36 ]
Рекомендації населенню щодо поведінки в умовах високої задимленості від пожеж, викликаних горінням різних речовин.

         При підвищеній задимленості атмосферного повітря, викликаної пожежами з метою попередження отруєння людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, попередження загострення хронічних  захворювань слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих хімічних речовин, а саме:

  1. Намагатися уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найтепліший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

  2. Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці. При відкритті завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її міняти.

  3. По можливості використовувати в побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.

  4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

  5. Обмежити фізичне навантаження.

  6. Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння, оскільки це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань серцево-судинної і дихальної систем.

  7. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною. Особливо це відноситься до літніх людей, дітям і тим, хто страждає хронічними недугами: серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, алергічні захворювання.

  8. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочнокислі напої, знежирене молоко, молочна сироватка, соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Виключити газовані напої.

  9. Виключити з харчування жирну їжу, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

  10. Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

  11. Для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями пропонується  вимірювати артеріальний тиск не менше 2 разів на день, при стійкій артеріальній гіпертензії – звернутися до лікаря.

  12. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.

 


Comments